Nice
Tillbaka i Reims nu. Här är det kallt och grått i jämförelse med Rivieran. Nice var riktigt härligt, jag skulle rekommendera alla en höstweeken dit. Tror det skulle vara perfekt att vara där i slutet av september, då skulle vattnet säkert vara riktigt skönt. Våra dagar i Nice bestod mest av god mat och promenader runt om i staden och i diverse affärer. Har hittat ett underbart franskt klädmärke, American vintage. Så där härligt piffigt med ändå väldigt avslappnat. Tog och lättade lite på plånboken och är nu en kläning, skjorta, virkad väst och ett par skor rikare. Det känns mycket bra!
Nice erbjöd den bästa franska maten hittills. Axels jakt på den perfekta biffen råkade jag beställa. Den kvällen han inte åt biff och den kvällen jag åt kött, kom den. Mycket mycket god. Kanske inte den perfekta egentligen men den bästa hittills. Men inget godare ännu än älg ryggbiff! Vi har kommit till att definiera den franska maten som rätt smaklös, allting är nedtonat. Men våran prisklass går aldrig över 15 euro, så kan ha nånting med det att göra. Men maten i Nice var bäst hittills. Jag tror jag ska äta biff oftare, börjar bli less på musslor, men musslorna är ett säkert kort.
Mycket nöjd med vår vistelse i Nice och nu är vi redo för vår nästa vecko-kurs, Management Performance. På fredag kommer föräldrarna Löfgren, ska bli mycket trevligt. Jag har börjat få lite hemlängtan, och trodde aldrig jag skulle sakna tv4 nyhetsmorgon så mycket som jag gör. Hur härligt är det inte att äta frukost framför nyheterna!? Uppskatta det, ni som är hemma. Så nästa helg kommer det troligtvis drickas champange, och vem vet, det är ju lördag så kanske också ikväll!
Trevligt helg till alla!
Lunch

Vårat Best Western hotell med mycket bra rum och balkong bjöd också på lunchlåda. Macka, vatten, chips och äpple. Här njuter vi vid vattnet i Monaco efter att promenerat i hamnen och massa mysiga gränder.
Monaco

Playan

Myser i solen!
Snuffy is dead!
Man uppskattar livet i Reims när man den 25 oktober kan bege sig på löptur i tights och en tunn jacka. Väldigt skönt när man på vägen hem från löpturen passerar en stor kyrka från 1300-talet, solen skiner, duvorna flyger runt kyrkan och träden är gröna, röda och gula. Väldigt skönt att vara i frankrike då!
Nu har vi avklarat halva terminen. Media relations and communication var en väldigt bra kurs. Kommer tyvärr inte ihåg lärarens namn just nu, men han var en journalist som verkar ha skrivit i alla de stora tidningarna (NY Times, The Guardian. Kursen har varit för att kunna möta pressen frågor, men framför allt så har vi fått riktigt bra träning i att framföra presentationer, som vanligt här på RMS med väldigt kort tid att förbereda sig. Sista dagen var riktigt kul. Vi var fem grupper med olika case, där det har hänt en skandal i företaget och ledningen ska träffa media (övriga klassen). Ett case bestod i att ett företag hade släppt ut kemikalier i vattnet och en man hade dött efter simmat i vatten. Det regnade frågor över det företaget och i slutet av "press konferensen" slänger läraren upp en mjukisdjur katt framför CEO och säger: Snuffy, died after drinking the water in the river, and she also hade babies (slänger upp mjukiskattungar fram CEO). Hysteriskt roligt! Och detta skulle gruppen klara av att bortförklara. Den förklaringen som de kom på var att det uppenbarligen var däckspår på katten och att den hade blivit överkörd och inte alls dött av vattnet. Andra case bestod i att förklara tre döda barn, rymdfärja som exploderas, försvunna människor i bergen och olycka på byggnadsplats.
Nu är vi lediga en vecka och den veckan ska vi spendera i Nice!! 2 nätter och fyra dagar. Vi åker natt tåg imorgon kväll. Hoppas på solsken och varmt väder, ska bli riktigt skönt!
Koreansk mat
Koreansk mat är gott!. De äter ris och nudlar men det är mycket starkare än kinesisk mat. Mycket sjögräs, som var riktigt gott. Gryta med skinka och grönsaker. En smakupplevelse och en trevlig kväll! När vi gick fick vi alla en present, ett bokmärke. Hur sött är inte det!? Vi fick också lite mer insikt i den koreanska kulturen. I Korea är alla ett år äldre än internationell ålder. Som jag förstod det fyller alla år 1 januari, vilken rolig födelsedagsfest. Men de firar sina riktiga födelsedagar också. Detta kan ha att göra med att om någon är äldre än dig, bara 1 år, måste man visa respekt. tex måste den yngre hälla upp dryck med båda händerna och den som blir serverad håller glaset med bara en hand. Om den äldre häller upp dryck, gör han det med bara en hand, och den som blir serverad håller glaset med båda händerna. Så annorlunda det är i andra länder!
Imorgon är sista dagen på denna kurs, och då har vi avklarat halva terminen. Veckorna går verkligen fort. Nästa vecka är vi lediga, planen är att fara tre dagar till Nice. Förhoppningsvis är det soligt så vi kan sitta på beachen och titta på vågorna.
Koreansk mat
Koreansk mat är gott!. De äter ris och nudlar men det är mycket starkare än kinesisk mat. Mycket sjögräs, som var riktigt gott. Gryta med skinka och grönsaker. En smakupplevelse och en trevlig kväll! När vi gick fick vi alla en present, ett bokmärke. Hur sött är inte det!? Vi fick också lite mer insikt i den koreanska kulturen. I Korea är alla ett år äldre än internationell ålder. Som jag förstod det fyller alla år 1 januari, vilken rolig födelsedagsfest. Men de firar sina riktiga födelsedagar också. Detta kan ha att göra med att om någon är äldre än dig, bara 1 år, måste man visa respekt. tex måste den yngre hälla upp dryck med båda händerna och den som blir serverad håller glaset med bara en hand. Om den äldre häller upp dryck, gör han det med bara en hand, och den som blir serverad håller glaset med båda händerna. Så annorlunda det är i andra länder!
Imorgon är sista dagen på denna kurs, och då har vi avklarat halva terminen. Veckorna går verkligen fort. Nästa vecka är vi lediga, planen är att fara tre dagar till Nice. Förhoppningsvis är det soligt så vi kan sitta på beachen och titta på vågorna.
Koreansk afton
Idag övar vi på våra media skills. Vi låtsas hålla en press konferens, våran grupp var Toronto maple leafs management och skulle presenterar vårt nya tillskott. Efter press konferensen ställs frågor av media som ska besvaras. Kul övning.
Ikväll är vi bjudna på hemlagat koreansk av en av studenterna i klassen. Ska bli väldigt spännande att äta koreanskt. Berättar om maten imorgon. På tal om mat, vi har funnit havregryn!!! Länge leve havregryns gröten!
Axel och Andree

Pizza

Vi och kanadensarna Jordan och Andree.
Mr Miyataki

En glad Mr Miyataki med Ryan. Här på pizza kvällen där han stod för drickat!
Media relations and communication
Nu har bandet spelats upp. Det var konstigt att se sig själv på film, men jag pratade inte så fort som jag trodde och det jag sa var fullt förståligt men lite för kort som vanligt. Läraren tyckte att kameran tyckte om mig, mycket trevligt att höra! Sett nu att jag måste bättre min hållning. Tror faktiskt att detta var en riktigt bra övning, känner mig konstigt nog mer självsäker inför presentationer nu.
Axels video åts upp av videospelaren så hans framträdande får vi tyvärr inte se.
Prestentation med kamera
Nu har jag och Axel hållit en superkort presentation inför klassen som dessutom han spelats in, ska snart spelas upp inför klassen. Otäckt! Bra övning antar jag. Så denna kurs är det närmsta vi kommer till att plugga journalistik. Vi ska lära oss hantera media inför det tuffa livet som VD som vi kommer möta. Tycker om inställningen att alla ska bli managers. Sista dagen, som slutprov ska vi i grupper få ett case där vi ska låtsas att det har hänt en skandal för företaget (typ ICA:s kött). Vi ska sedan intervjuas av "media" om denna kris på företaget, även denna ska spelas in.
Camilla, några tips?
clementin i solen

Promenad

Söndagspromenad
Idag har jag kämpat med att försöka få upp bilder utan resultat, jag får beskriva dagen istället. Hade en supertrevlig kväll igår. Vi var åtta stycken och käka på indisk restaurang sen gick fem av oss hem till oss och drack vin och åt chips. En väldigt lyckad lördagskväll helt enkelt!
Idag har det varit ultimat höstväder. Kanske 13 grader, strålande sol och oranga träd. Tog en promenad längs kanalen jag och Axel, och avslutade sedan promenaden med att dela på en clementin på trappan till St. Remi kyrkan.
Imorgon får vi uppleva det franska samhället. Det är buss-strejk. Väldigt franska va!? Så imorgon får vi promenera till RMS, passa mig alldeles förträffligt. Hoppas alla hade en trevlig helg!
Paris

Typiskt
...det började precis regna och jättekallt är det ute. Tur att jag har Dobsom!
Supersalladen
Hittat en ny supergod och supernyttig rätt att tillaga. Den heter Supersallad! Ugnsrostade grönsaker, med färsk sallad, rödlök och paprika och stekt lax på toppen. Mums! Igår var en lugn kväll hemma med supersalladen och maraton av serie avsnitt, ikväll blir det middag ute någonstans med kanadensiska paret och Sophi(ungrare).
Kursen med Mr Miyataki är nu avslutad, vi har en sista uppgift som består av att skriva ett tal som VD:n i företaget ska hålla inför ledningen om varför cross-culture management är viktigt och hur man implementerar det. Hur börjar man ett tal till ledningen, Dear board of directions? Känns lite klurigt iaf. Mr Miyataki är min nya förbild hur en ledare ska vara.
Nästa kurs är Media relations and communications. Vi har hört hemska rykten om att man kommer få spela in en presentation av sig själv och sen ska den spelas upp inför hela klassen och kommenteras. Vi får väl se, säkert väldigt lärorikt iaf. Den kursen är också bara mån-fre lång.
Nu ska jag ut och springa, har hittat ett perfekt springstråk längs kanalen, till och med utmärkt kilometer avstånd. Så ska byta om till min Dobsom R90. Tror den springdressen var årets bästa inköp! Många ute och springer på lördagar här i Reims så idag blir det till att vara snabb så man slipper förnedringen att bli omsprungen. Trevlig helg!
Prestentation
Mycket härligt kommentarer och tips inför presentationen om den indiska kulturen. Var nog bra att jag inte tog upp döda lik i floden där människor badar och att de luktar curry. De förklarade den svenska culturen som väldigt innovativ, ni har IKEA, HM, Ericsson, arbetar hårt och njuter av livet. Man kunde inte annat än hålla med! ;)
Nu ska det pratas igen i klassen!
Mr Miyataki
En sådan lärare som vi har haft den här veckan stötar man inte på ofta. Det känns när han undervisar som att han har upplevt så mycket så att han känner att han måste dela med sig av sina upplevelser. Föreläsningarna har varit blandade med teorier men mest med alla hans olika möten med kulturer och hur lätt skillnader i kulturer påverkar företagsvärlden. Dessutom styrde han ihop en pizzakväll igår med alla oss 44 elever och vänner om man så ville, och han bjöd på all dricka!! Det dracks rätt flitigt kan jag säga. Han verkar så angelägen om att man ska umgås med andra kulturer och försöka förstå och uppskatta skillnader istället för att vara rädd för dom. Även om Mr Miyataki bjöd på dricka så hade nog ryssarna druckigt lite vodka innan de dök upp, mitt under middag reste de sig upp och sjöng rysk sång, någon slags nationalsång. De är rätt tyslåtna under föreläsningarna men mycket härligt!
Förutom våran undervisning har vi inte gjort så mycket. Vi har blivit vänner med ett väldigt trevligt kanadensiskt par. Det har blivit höst här, var nog minusgrader här i natt. Inte bra, vinterjackerna kommer inte förren den 6 november. Shopping i modelandet frankrike är inte så mycket att hänga i julgranen, om Axel söker efter den perfekta biffen så söker jag desperat efter de perfekta skorna. Jag har nog egentligen hittat dom, men 349 euro, när i ens liv har man råd med dom? Jakten fortsätter efter skor.
Så allt bra, nöjd med kursen, sugen på Japan nu efter Mr Miyatakis närvaro. Även om pengarna inte kommer räcka till en resa över jul så är den ett måste i framtiden. Solen börjar gå ned nu och vi ska laga purjolökssoppa.
Cross culture management
Jag ber om ursäkt för mitt kanske inte lika frekventa skrivande, men då kan jag faktiskt säga att kommentarerna bländar med sitt icket existerande också. De är en morot till att uppdatera.
Men nu har det varit helg och allt, och vi har krypit ur vårt samboskal och faktiskt hängt med ut två dagar! Glömt hur trött man blir av det, så idag har vi tackat nej till det evigt träffande på pubar och har en underbart lugn kväll. Helgen var kul, det är verkligen intressant att sitta ett gäng från olika nationaliteter och snacka om allt möjligt. Det finns diverse orginal här, men det gör på ett sätt samtal desto roligare.
Vi har påbörjat en ny kurs, Cross culture management. So far so good, han verkar vara lite av en höjdare läraren. Japansk hawaiian (säger man hawaiian? säkert inte) och inflygen från staterna bara för våran skull. Vi ska alltså lära oss om det mjuka elementen i företaget, hur man ska agera när företag genomför globala mergers och allianser. 9-16, en rapport och en hemtenta som ska göras på en dag har vi framför oss innan kursen avslutas på fredag. Kort och intensivt, jag tycker om det! De eviga presentationerna fortsätter också, imorgon ska jag framställa hur vi svenskar (Jag, Axel och Emma) tror den indiska kulturen fungerar i företags världen. Det äter inte kor, det är ungefär det vi vet. Vi fick inte presentera nu i eftermiddag som de flesta andra, ett orginal la kommentaren "China doesn't care about the environment". Jätteroligt, men det tyckte inte kineserna så det regnade motkommentarer. Vi hade också italienars påhopp på den tyska maten.
Vi har det bara bra är alltså sammanfattningen. Vet inte om någon av oss är nöjd med tentan i fredags. En fråga förstod vi inte riktigt, ett tjusigt engelska ord som förstörde för oss. Knepiga frågor som ville att man skulle återge exempel från diskussioner och endast fick besvaras med 150 ord och då innehöll frågan: Förklara, Jämför, diskutera, ge exempel på för- och nackdelar. Men första franska tenta, det var intressant. Det fanns ingen klocka i klassrummet heller och strängt förbjudet att använda blyerts.
Vi har det bara bra är alltså sammanfattningen. Vet inte om någon av oss är nöjd med tentan i fredags. En fråga förstod vi inte riktigt, ett tjusigt engelska ord som förstörde för oss. Knepiga frågor som ville att man skulle återge exempel från diskussioner och endast fick besvaras med 150 ord och då innehöll frågan: Förklara, Jämför, diskutera, ge exempel på för- och nackdelar. Men första franska tenta, det var intressant. Det fanns ingen klocka i klassrummet heller och strängt förbjudet att använda blyerts.
En vanlig torsdag
Har haft min presentation och sitter nu och tentarpluggar med Axel och Falco (tysk). Vet inte om jag kan kalla detta tentaplugga, fransoserna har uttryckt sig att det nästan är omöjligt att kugga så jag känner mig lugn. Imorgon är våran första kurs över, det gick verkligen fort. Nästa kurs ska Axel och jag plugga tillsammans. Känns mycket, mycket bra. Dessutom verkar det vara mycket utbytesstudenter i nästa kurs.
Imorgon planeras middag på Latino med ett gäng. Ska bli trevligt!
Dunder och brak
Idag var det säkert 25 grader ute. Eftersom vi inte har någon termometer i lägeheten gjorde jag en uppskattning på att det kanske skulle vara 15 grader ute, som de tidigare dagarna. Därför tog jag på mig klänning, varmaste Filippa K koftan och jacka, dessutom bestämde jag mig för att promenera dessa 40 minuter med min tunga dataväska till universitet. Eller just det, jag går inte på universitet utan på RMS, det är tydligen en stor skillnad. Men tillbaka till promenaden...dåligt klädval alternativt dålig dag att promenera. Var inte lika piffig när jag kom fram som när jag lämnade spegeln.
Denna varma dag har nu resulterat i ett hejdundrans åskväder. Ser ut som träden ska blåsa bort och trillade precis ner en blomkruka från någons balkong. Och, stackars Axel står under ett tak någonstans. Haha. Så går det när man väljer att gå på fest istället för att ha Entourage maraton.
Men förutom den svenska uppdateringen om vädret är allt som vanligt. Har börjat bli less på fransmän, kommentarer som "If it's delicious then is french food" Visst, om man tycker om rått kött och french fries. "French wine is superior", och det var det läraren som sa. Och så har vi "language of love". Osten och baguetterna är goda, bättre än så är det inte. Men det är inget vi pratar högt om, men jag har min allierade italienare som inte heller tycker om rått kött, och som dessutom producerar vin. Kanske inte borde dömma maten så hårt med tanke på skollunchen 2,90 euro eller 3,70 euro och våran restaurang budget som ligger på mellan 10-15. Maten kanske tar sig med en bättre budget. En annan sak värd att nämna, man får inget smör till sin baguette, därför fransyskorna är så smala?
Jag tackar alla för sina åsikter om kursval, fortsätt att ge åsikter tack. Det blir kanske beskattningsrätt ändå. Då får jag plugga med Vettan. Ännu ett plus för att välja beskattningsrätt.
Det var dagens uppdatering om vädret, maten, universitetet (RMS) och frankrike generelt. Imorgon presentation om Bundling strategy på RMS.
Plugg
Sitter och tentar pluggar. Glömt hur mysigt det är att sitta med studiekamrater, just nu två italiernare, dricka kaffe och känna att man lär sig någonting. Ska ta vara på den här känslan snart är jag säkert stressad och less på att behöva trycka in mer kunskap i huvudet. Men en mini tenta utan någon som helst kurslitteratur, mycket underligt men börjar vänja mig med detta lärosätt. Imorgon har vi föreläsning och sen torsdag har vi redovisning, sen är det tentadags på fredag.
Om 10 dagar måste jag bestämma vad jag ska läsa till våren. Jag har starka funderingar på att välja praktik sista 15 poängen istället för beskattningsrätt med motiveringen att, vill jag söka till revisions byråer när jag är klar? Just nu är jag mer inne på något stort härligt företag. Dessutom kan jag läsa beskattningsrätten medan jag jobba. Men vad ser bättre ut på pappret? Är det kört att söka till PWHC om jag inte har den lilla meriten beskattningsrätt? Jag skulle uppskatta om ni kunde ge era åsikter om detta världsproblem, som det just nu är för mig!
Paris
Vilket bök att lägga upp bilder. Vi har internet men det skulle inte kunna vara segare. Men några bilder fick jag upp från våran myshelg i Paris. Vi levde så mycket lyxliv som svenska staten tillät oss, inga kackerlacker på hotellet men bättre än så vara det inte. Hotellet hade lysrör till sänglampor, det säger väl allt! Men det var relativt billigt. Pengarna spenderade vi istället på Axels jakt efter den perfekta biffen. Jag tycker han borde äta annan mat än biff men han försvarar sig med argumentet att tills han har hittat en god tänker han fortsätta söka och det är väl inte mer än rättvist. Vi fann iaf den bästa restaurangen. För 60 euro tillsammans, åt vi en fantastisk trerättersmiddag med en flaska vin, dessertvin och kaffe.
Nu har jag berättat om det viktigaste, maten. Utan nöjda restaurangbesök blir resan inte tipp topp, det är min åsikt. Förutom jakten på mysiga cafén och resaturanger känns det fortfarande idag, tisdag som om fötterna har promenerat över hela Paris. Jag är av åsikten att dessto mer man promenerar ju mer får man se och lära känna en stad. Så från hotellet som låg mellan Gare de lést och Operan, promenarade vi till underbart vackra Marais kvarteren, vidare till Notre Damn (Vi såg bara baksidan, men hur annorlunda kan den vara från Notre Damn i Reims?!), enda bort till Eiffeltornet. Jag kan säga att Eiffeltornet ligger riktigt avlägset från allt annat. Det var dag ett det. Dag två, lördag begav vi oss till Lafayette köpcetrum, det var deprimerande. Allt var jättedyrt, kanske inte så överraskande, men de kunde väl haft någon mellanpris våning iaf. Vi begav oss därefter till Les Halles och Marias igen. Axel fann denna dag en sjukt snygg samets kavaj på second hand, vi börjar bli lite inspirerade av det franska modet. Allt jag hittade var ett par skor, som jag tycker är väl si så där snygga. Men jag kan inte ha mina keds varje dag, de börjar falla sönder.
Nu börjar klockan bli alldeles för mycket och jag måste bege mig till Uni. Söndag sprang vi förbo Louvren, sjukt mycket folk och för varmt men nu har vi sett Mona Lisa.